Przyjęcie po chrzcie – na jakie dania się zdecydować?

W jednym ze styczniowych wpisów podpowiadaliśmy, na co zwrócić uwagę, organizując chrzciny dziecka w sezonie zimowym. Zaznaczyliśmy wówczas, że z jedną z kwestii, która niesłusznie jest bagatelizowana, jest odpowiednie menu podczas uroczystego obiadu. Odpowiednie, to znaczy: zawierające sporą ilość aromatycznych, bogatych w witaminy potraw, które rozgrzeją organizm w chłodne dni. Zobaczmy zatem, na jakie opcje warto się zdecydować.

1. Zupy

Jeśli mowa o aromatycznych, rozgrzewających potrawach, koniecznie zacząć trzeba od zup – dobrze przyprawionych, obfitych w warzywa, będących prawdziwą bombą witaminową. Możliwości mamy najróżniejsze: dla gości, ceniących rozwiązania proste i tradycyjne, idealny będzie rosół z domowym makaronem i dużą ilością warzyw okopowych, świetnie sprawdzi się również zupa pomidorowa, przyrządzona na bazie świeżych pomidorów, doprawiona solidną porcją majeranku i bazylii. Bezpiecznym wariantem są też kremy – na przykład z pieczonej papryki, dyni, porów lub zielonego groszku. Tego typu rozwiązania są w pełni bezpieczne, a przy tym niezwykle smaczne i zdrowe!

2. Dania główne

W przypadku dań głównych, rozważyć musimy dwa warianty: propozycje dla osób jedzących mięso oraz menu dla wegan i wegetarian. W tym pierwszym przypadku, również zachęcamy do sięgania po klasyczne, tradycyjne patenty: pieczona kaczka (alternatywą może być tu gęś lub indyk), kotlet schabowy, roladki drobiowe z farszem oraz kotlety mielone. Nie zapominajmy też o rybach: dorsz i pstrąg będą się dobrze komponować z duszonymi warzywami, łososia zaś najlepiej przyrządzić na patelni grillowej. Jeśli mowa o daniach bezmięsnych, niezawodne są wegetariańskie/wegańskie kotleciki, na przykład z buraka, kalafiora i marchewki, pasztet warzywny, krokiety z komosy ryżowej oraz nadziewana papryka (opcjonalnie bakłażan). I jeszcze coś na słodko: naleśniki z owocami i bitą śmietaną oraz pierogi ze słodki serem ciekawie przełamią w większości wytrawne menu.

3. Dodatki

Wybór dodatków wcale nie jest trudny, ponieważ wynika bezpośrednio z tego, co ustaliliśmy w powyższym akapicie. Do mięs najlepiej pasują ziemniaki (opiekane lub gotowane), pyzy z gęstym, aromatycznym sosem, a także gotowane lub grillowane warzywa. Nie można zapominać też o domowym makaronie i ryżu, obok których postawić możemy gotowaną kaszę, na przykład gryczaną lub kaszę pęczak. Poza tym, na stole powinny naleźć się też: modra oraz kiszona kapusta, lekkie sałatki warzywne i hummus, który świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami.

Tak zaprojektowana karta dań na pewno przypadnie do gustu naszym gościom. Oczywiście, brakuje w niej deserów, ale tę kwestię szczegółowo omówimy w jednym z następnych artykułów.

Odpowiedz

Podobne artykuły