Zdrowa alternatywa dla słodyczy: na co się zdecydować?

Dzieci uwielbiają słodycze, jednak – jak wiemy – ze słodyczami nie można przesadzać. Przede wszystkim dlatego, że konsekwencji nadmiernych ilości cukrów prostych w diecie dziecka jest naprawdę wiele, a wśród nich wymienić należy między innymi: próchnicę zębów, nadpobudliwość psychoruchowa, nadwagę, w późniejszych latach również insulinooporność, cukrzycę typu II i choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie należy jednak wpadać w panikę – istnieją przecież ciekawe, zdrowe i smaczne alternatywy dla słodyczy!

1. Koktajle i smoothies

Zacznijmy od tego, co najbardziej oczywiste, czyli od pysznych owocowych koktajli i smoothies. Oczywiście, pamiętać należy o tym, by napojów tych nie dosładzać – jeśli wybierzemy odpowiednie składniki, będą one naturalnie słodkie. Zadbać należy również o właściwy indeks glikemiczny napoju – ten można obniżyć, dodając do koktajlu odrobinę zdrowych tłuszczów, zawartych na przykład w nasionach, orzechach oraz mleku kokosowym. Jeśli natomiast nasze pociechy nie przepadają za smakiem mleka kokosowego, można zastąpić je gęstym jogurtem, najlepiej jogurtem greckim. Starajmy się też łączyć owoce z warzywami – w końcu liście szpinaku świetnie komponują się z jabłkiem, marchewka z bananem, a a jarmuż z jagodami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dziecku zaproponować także sok, ale wyłącznie naturalny, ze świeżych owoców!

2. Nasiona i orzechy

W powyższym akapicie wspomnieliśmy, że nasiona i orzechy mogą być ciekawym dodatkiem do koktajlu lub smoothie, jednak pamiętajmy, że świetnie poradzą one sobie również jako osobna przekąska. Zwłaszcza, że są niezwykle cennym źródłem licznych witamin i składników mineralnych, w tym przede wszystkim witaminy E, selenu, magnezu, cynku, witaminy B, białka oraz zdrowych tłuszczów nienasyconych. Po co warto sięgać? Na pewno po migdały, pistacje, orzechy włoskie, sezam, pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Starajmy się natomiast nie łączyć orzechów i nasion z ciężkostrawną żywnością – najlepiej dodawać je do sałatek oraz, jak zaznaczyliśmy już wcześniej, niesłodzonych koktajli. Z czym zaś nie łączyć orzechów i nasion? Na pewno z nabiałem, mięsem oraz węglowodanami prostymi i produktami skrobiowymi.

3. Domowe wersje znanych przekąsek

Pisząc „domowe wersje znanych przekąsek” mamy na myśli przede wszystkim: zdrowy krem czekoladowy (zmiksowane i schłodzone kakao, banan i awokado, czyli solidna porcja zdrowych tłuszczów bez dodatku substancji słodzących), przetwory bez dodatku cukru, kompoty (także bez cukru – dosłodzić możemy je… innymi owocami!), musy owocowe (tutaj jednak należy pamiętać o tym, by indeks glikemiczny takiej przekąski nie był zbyt wysoki) oraz domowe batoniki musli, przygotowane na bazie płatków owsianych i masła orzechowego bez cukru (dla pewności, masło orzechowe też warto wykonać samodzielnie – większość opcji, dostępnych w sklepach, cechuje się niewielką zawartością… orzechów, a na dodatek zawiera olej palmowy).

Prawda, że wcale nie jest to trudne? Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, aby jeść smacznie, zdrowo i… na słodko!

Podobne artykuły